20 Kasım 2016 Pazar

Tüyap İstanbul Kitap Fuarı 2016 ve Artist Sanat Fuarı 2016

Merhaba,
Dün bir haftadır gidicem gidicem dediğim düne kısmet olan Beylikdüzü, Tüyap fuar alanında yapılan 35.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na ve aynı zamanda olan Artist 2016 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı'nı ziyarete gittim. Fuar 12 Kasım - 20 Kasım arasındaydı.

35.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı



Perpa Metrobüs - Avcılar ardından tekrar Beylikdüzü son durak  olan yolculuğum bayağı uzun sürdü.
Öğleden önce oraya ulaştım. İnanılmaz bir kalabalık vardı. Öğretmen, öğretim görevlisi, emekliler ve öğrencilere ücretsiz olan etkinlik diğer katılımcılardan 5 TL ücret alınıyordu. Ziyaretçilerin yüzde 70'i lise çağı ve üniversite öğrencisiydi. İlk başta fuar alanına geldiğimde herkes kitap standlarının başında kitaplara bakıyor deli gibi kitap satın alıyorlardı. İnanamadım bu kadar kitap satın alan, okuyan bir kitle var mıydı gerçekten ülkemizde? Bu kadar okuyan varsa neden hiç belli olmuyordu?
Günün sonunda hangi kitabı aldığımı ne aldığımı dahi kalabalıktan, sıcaktan ve yorgunluktan anlayamadım. Kesinlikle fuar alanındaki standlar hiç düzenli değildi. Özellikle dizilişleri, kalabalıkta o kadar yorucu ve zordu ki bulmak yayın evlerini. Verilen broşürlerden bile kalmamıştı ki o broşürler de arap saçına dönmüştü dizilişler. Bu konuda pek memnun kaldığımı söylemem özellikle dönüş fenaydı. Zaten fotoğraflarda da fark edecek ve anlayacaksınız.

Gelelim güzel kitaplarıma ve neler aldığıma.



Küçük Yeğenim için Türkiye İş Bankası Yayınları'ndan 2-5 yaş arası için olan Hareketli kitaplardan aldım.


Öyle güzel zamanlamaya denk getirmişim ki kalabalıktan kaçarken Nihat Sırdar'ın tam imza saatine yakın imza salonlarının olduğu yerde buldum kendimi Fazla sıra yoktu saat 14:00 civarıydı. Şanslıydım yarım saat felan bekledim. Nihat Sırdar bilirsiniz yıllarca Alem Fm'den dinlediğim, hatta ailecek dinlediğimiz (abim ve babam) çok sevdiğimiz bir radyocu. Tabii Alem Fm'den Show Radyo'ya geçti Zeki Kayahan Coşkun ile beraber daha sonra. İşteyken ve üniversitedeyken yolda mutlaka sabahları Nihat akşam Sivrisinek ile olan programını radyoda dinlerdim. O çileli İstanbul yolculuğunda biraz olsun hayata bağlayan programları yapan bir radyocu kendisi. Otuzbeş'i Beklerken kitabını imzalattım Nihat Sırdar'a.

Nihat Sırdar - Otuzbeş'i Beklerken
Nihat Sırdar ile imza gününde

İmzadan sonra fuar alanındaki yayın evlerini dolaştım.
Diğer aldığım kitaplar:

Yapı Kredi Yayınlarından - Yusuf Atılgan - Aylak Adam

Her şeye "karşı" duran, "karşı" çıkan, "karşı" olan bir adam... Aylak Adam... Bir adı bile yok. "C." diyor Yusuf Atılgan kısaca.
İnsan her şeye bunca "karşı"yken kendine de "karşı" olmadan nasıl sürdürülebilir bir "karşı" yaşamı?
C., sıradanlığa, tekdüzeliğe, alışılmışın kolaycılığına hiç mi hiç katlanamıyor. Hem farklıyı, hem doğru olanı arıyor. Çabasının boşuna olduğunun da farkında üstelik.
Zor bir karakter, zor bir yaşam, yalın bir roman.
Can yayın evinden Gabriel García Márquez - Yüzyıllık Yalnızlık 


Adeta bir baş yapıt :) Tam da şuanda okuduğum hikayelere benzer nitelikte olan bir kitap (Okuduğum kitap: Uykusu Sakız - M. Sadık Aslankara) 
"Yüreğini kolla, ölmeden çürüyorsun." Gabriel García Márquez/Yüzyıllık Yalnızlık 
Aldığım kitaplar bilerek seçilmiş kitaplardır. Hep okumak isteyip, bir türlü satın alıp fırsatını bulamadığım kitaplardır. Aslında bir listeyi tamamlamaya çalışıyorum. Marmara Üniversitesi'nden hocam Göksel Aymaz'ın tavsiye ettiği, mutlaka okumanız gerekir bu kitapları çocuklar dediği kitap listesinden seçtiklerim.


Metis yayın evinden John Berger - Görme Biçimleri


Bu kitabı üniversitedeyken özellikle hocalarım çok bahsetmiş ve alıntılar paylaşmıştır. Görsel kültür, Medya Analizi, Sanat Sosyolojisi açısından değerli bir kitaptır ve sağlam bir kitaptır.
Yıllardır üniversitelerde görsel kültür, görsel ideoloji ve sanatsal çözümleme okuturum. John Berger'ın görselliği söz konusu ettiği kitapları ve yazıları özellikle başlangıç derslerinde vazgeçilmez bir kaynaktır. Her şeyden önce Berger bu konuların bu derecede yaygınlık kazanmadığı bir dönemde konuyu televizyonda tartışmak ve olanları, insanların çağdaş dünyada neye maruz kaldığını onlara açıklamak istedi.Hasan Bülent Kahraman, “John Berger'ın görme biçimi”, Radikal Kitap, 11 Mayıs 2001 

Ne diyoruz, Çokça kitap, bolca müzik, biraz huzur. buna bir da sanat eklemek istiyorum :)

Artist Sanat Fuarı 2016


Aynı yer ve zamanlamada Artist 2016 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı da vardı. Çok fazla zaman ayıramadığım için üzüldüğümü söyleyebilirim. İnanılmaz yorulmuştum çünkü. Sergi gezmek benim en çok sevdiğim aktivitelerden biri. Stres atıcı ve farklı düşsel yolculuğa çıktığım bir etkinlik benim için. Eyüp Alibeyköy Lisesi'nden resim öğretmenim ressam Mustafa Albayrak hocamın da bir sergisi vardı Grey art sanat galerisi olarak.

Ressam Mustafa Albayrak ile Artist Sanat Fuarı 2016

Tüyap İstanbul Kitap Fuarı ve Artist Sanat Fuarı 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...