29 Mayıs 2016 Pazar

Yurt Dışına Çıkarken Yanınıza Almanız Gerekenler

Merhabalar,
Yurt dışı dil eğitimi için İstanbul Şişli'de bulunan Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Hit Uluslararası Eğitim tarafından yurt dışına çıkmadan önce verilen bilgi notlarımı sizlerle paylaşmak istedim. Gerçekten faydalı bilgiler içeriyor. Mutlaka göz atın.
Bilgiler genel bilgilerdir. Gideceğiniz ülkeye göre ihtiyaçlarınız değişiklikler göstermektedir.

Yurt Dışına Çıkarken Yanınıza Almanız Gerekenler:

Seyahat Belgeleri 

Kimlik: 
Pasaportunuz dışında yanınızda bir kimlik daha bulundurmayı unutmayın. Özellikle ehliyetiniz varsa, yurt dışında da kullanabileceğiniz için daha geçerli olacaktır. 

Pasaport:
Pasaportunuz yurt dışında bulunduğunuz sürece en önemli belgeniz olacaktır. Kaybolmasını önlemek için yolculuk sırasında pasaport cüzdanı veya çapraz askılı bir çanta ile taşırsanız daha güvende olacaktır. Kaybolma ihtimaline karşı, tekrar çıkarırken sorun yaşamamanız için pasaportunuzun ve vizenizin fotokopilerini çekip bavulunuza, el bagajınıza koymanız, hatta bir nüsha da ailenize bırakmanız en doğrusu olacaktır. 

Benim özel tavsiyem Önemli Bilgilerinizin olduğu bir klasörü Google Drive'a yüklemeniz. İnternet bulduğunuz her yerden erişebilme imkanına sahip olursunuz. 

Uçak Bileti:
Uçak biletiniz ve varsa biniş kartlarınızı da yanınıza almayı unutmayın. Elektronik biletiniz varsa, yine bir kopya da el bagajınıza koyabilir. e-bilet veya rezervasyon numaranızı cep telefonunuza not edebilirsiniz. Türkiye'ye dönüşünüzden 72 saat önce, biletinizi aldığınız hava yolu şirketi ile uçuş bilgilerinizi kontrol edip herhangi bir değişiklik olup olmadığından emin olunuz.

Okul Kabul Belgeleri:
Eğitim danışmanınız tarafından size teslim edilecek olan okul kabul belgenizin de (Amerika için I-20 belgeniz. İngiltere için Visa letter, diğer ülkeler için Akseptans/ Confirmation of Enrolment) mutlaka yanınızda olması gerekiyor. Ülkeye girişte sizden bu belgeleri göstermeniz istenebilir. TOEFL SAT gibi sınav sonuç belgeleriniz ile okula ibraz etmeniz diploma vb. belgelerinizin orijinallerini de yanınıza almayı unutmayınız. 

18 yaşından küçük öğrencilerin yanlarında anne-babaları tarafından imzalı, noter onaylı İngilizce muvafakatnameleri de bulunmalıdır. Ülkeye giriş ve çıkışta havaalanı yetkililerine göstermeniz gerekebilir.

Acil Durum Numaraları:
Tüm işlemleriniz eksiksiz tamamlansa da yolculuğunuz sırasında karşılaşabileceğiniz acil durumlar için (uçağınız rötar yapabilir, uçağı kaçırabilirsiniz, havaalanı karşılama görevlisini bulamayabilirsiniz) arayabileceğiniz ve acil destek alabileceğiniz numaraları da mutlaka telefonunuza ve ajandanıza kaydediniz. Bu numaraları arasında mutlaka okulun ve eğitim danışmanınızın telefon numaraları ile yanında kalacağınız ailenin veya yurdun, sizi karşılamaya gelecek görevlinin acil durum numaraları olmalıdır.

Seyahat Sigortası:
Sağlık sigortası sadece Amerika, Kanada gibi ülkeler için zorunlu olsa da, size tavsiyemiz eğitiminizi hangi ülkede alacak  olursanız olun, en azından seyahat sigortası yaptırmanız olacaktır. Seyahat sigortaları kalacağınız süreye göre 15-60 Euro arasında olup, bavulunuzun kaybolması, hasar görmesi veya yolculuk sırasında oluşabilecek muhtemel kaza ve aksiliklere karşı haklarını korumaktadır. 

Hava alanı Karşılama Onayı (Airport Pick Up Confirmation):
Havaalanı karşılaması talep ettiyseniz, havaalanında karşılaanacağınıza dair okul onayını da yanınızda bulundurmalısınız. Bu belgedeki karşılama bilgilerinin sizin uçuş bilgileriniz ve varış saatiniz ile aynı olduğundan ve görevlinin sizi nerede bekleyeceğinin yazılı olduğundan emin olunuz.

15 TL Yurt Dışı Harç Pulu:
Yurt dışına çıkmadan önce 15 TL tutarındaki yurt dışı çıkış harç pulu ödemenizi yapmanız gerekmektedir. Adınız, soyadınız ve pasaport numaranızı belirtmek suretiyle temin edebileceğiniz harç pulu, biletinizin üzerine yapıştırılacaktır. Biletinizin elektronik ortamda ya da yurt dışında düzenlenmesi halinde, pasaport üzerine ya da boarding card/biniş kartına harç pulu yapıştırılmak suretiyle ödenebileceği gibi, vergi tahsilatına yetkili bankalara ve gümrük saymanlıklarında da ödenebilmektedir. Havaalanlarında da ödeme yapabilmeniz için bankolar bulunmaktadır ancak özellikle yoğun dönemlerde uzun sıralar oluşabileceğini öngörerek, önceden bankaya ödeme yapmanızı tavsiye ederiz.

Vesikalık Fotoğraf:
Eğitim alacağınız okulun öğrenci kimlik belgesinde ve benzeri işlemlerde kullanılmak üzere yanınıza bolca vesikalık fotoğraf da alın.

Tüm bu belgelerin sırt çantanızda/el bagajınızda olması gerekmektedir. 

Seyahat Gereçleri

Seyahat Rehberi:
Eğitim alacağınız ülke ve şehir ile ilgili ön bilgiler okul ve eğitim danışmanınız tarafından size sunulacaktır ancak daha detaylı bir şehir/ülke rehberi almanız, hem uçakta sıkılmanızı engelleyecek, hem de gideceğiniz ülke ve şehri daha kısa sürede keşfedip, ayak uydurmanızı sağlayacak.

Kitap, Gazete, Dergi:
Hem seyahatiniz sırasında hem de eğitiminiz süresince boş vakitlerinizi değerlendirmek adına mümkünse eğitim alacağınız dilde kitap, dergi gibi materyalleri yanınızda bulundurabilirsiniz.

Elektronik Sözlük:
Özellikle dil eğitimi için giden öğrencilerin vazgeçilmezi olan elektronik sözlüğün yurt dışında ne kadar yaygın olarak kullanıldığını gördüğünüzde mutlaka temin etmek isteyeceksiniz, şimdiden almanız en mantıklısı olacaktır.

Şahsen ben Sesli Sözlük ve Cambridge Çevrimiçi sözlüğü tavsiye ediyorum. Özellikle Cambridge Çevrimiçi sözlüğünü İngilizce- İngilizce olarak kullanmanız daha doğru olur. Ayrıca internet sıkıntısı olacaklara tavsiyem İngilizce Türkçe Sözlük mobil uygulamasıdır.( bakınız)

Nakit, Kredi Kartı:
Yüklü miktarda olmamak kaydı ile size ilk etapta yetebilecek kadar nakit para, bozukluk ve yurt dışında kullanabileceğiniz bir kredi kartı almanız yararlı olacaktır. Kesin yapılması gereken ödemelerinizi mümkün olduğunca, eğitiminize başlamadan önce Türkiye'den ödemelisiniz ki yurt dışında yapacağınız ödeme miktarını düşürerek daha az nakit ve daha düşük limitli bir kredi kartı ile korkusuz bir seyahat geçirebilirsiniz.

Kendi açımdan İngiltere'de Pound kullanıldığı Türk parasına göre inanılmaz pahalıydı. Benim hiç atmyle bankayla derdim olmadı zaten 3.5 ay gibi kısa bir süre kaldığım için ben direk Türkiye'den döviz bürosundan Pound'a çevirip yanımda götürdüm. Doğru bir şey değildi aslında çünkü bu bir risktir, tercihtir. Ayrıca bazı ülkelerde yanınızda belli bir tutarda götürebiliyorsunuz, yani belli bir limiti var. Yakalarlarsa çok büyük sorun olur sizin için. Tavsiyem İngiltere için Türkiye'den  HSBC'den bir banka hesabı açtırıp orada herhangi bir HSBC atmsinden ya da bankadan kolaylıkla para çekebilirsiniz.

Kredi Kartı Bankanızın Telefon Numarası:
Kredi kartınız ile ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda, daha da önemlisi kayıp/çalıntı durumunda hemen arayabilmeniz için kredi kartınızı aldığınız banka irtibat numaralarını da yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Aşı Kartı:
Amerika'da eğer konaklamanız yurtta olacaksa ve kayıt esnasında tam teşekküllü bir sağlık raporu ile aşı tarihlerinizi okulunuza bildirmediyseniz, aşı kartınızı da yanınıza almanızı tavsiye ederiz.

Çalar Saat:
Yurt dışında dersler genelde erken saatte başladığından ve devamsızlık sayınız arttığı zaman vizeniz ve alacağınız sertifika riske gireceğinden, mümkün olduğunca az ders kaçırmak için çalar saatinizi de bavulunuzda bulundurun.

Güneş Gözlüğü:
Özellikle eğitiminize yaz mevsiminde gidiyorsanız ya da kışın bile güneşin bol olduğu bir şehirde eğitim alacaksanız mutlaka güneş gözlüğünüzü de yanınıza alınız.

Şapka & Bere:
Yaz mevsimi için sizi güneşten koruyacak bir şapkayı, kış mevsimi için de sizi soğuktan koruyacak bir bereyi yanınıza almayı unutmayınız.

Duş ve Banyo için Plastik Terlik:
İster aile yanında, ister yurtta kalın çok az konaklama seçeneğinde özel banyo imkanı bulunmaktadır. Hijyen açısından duş ve banyo için yanınızda plastik plaj terliklerinden bulundurursanız oldukça rahat edersiniz.

Bu maddeye özellikle katılıyorum. Orada çok pahalıya alırsınız plaj terliğini :)

Kişisel İhtiyaçlar
Kişisel Hijyen Araçları: 
İlk etapta kullanmanız için duş jeli, şampuan, saç kremi, tıraş kremi, diş macunu, diş fırçası ve ıslak mendil gibi kişisel temizlik araçlarını bavulunuza koymayı unutmayınız.

Saç Kurutma Makinesi:
Kalacağınız odada bir saç kurutma makinesi olmamasını göz önünde bulundurarak yanınıza bir tane almanızı tavsiye ederiz.

Kişisel Bakım Araçları:
Kadın öğrenciler için saç fırçası, makyaj malzemesi gibi eşyaları saymamıza gerek yoktur diye düşünüyoruz. Erkek öğrenciler için de ihtiyaca göre tıraş makinesi, jöle vb. bakım araçları gerekli olacaktır. (En azından en yakın market veya eczaneyi öğrenene kadar sizi idare edecek miktarda yanınıza alabilirsiniz.)

Yağmurluk ve Şemsiye (Özellikle İngiltere için) :
Eğitim alacağınız döneme uygun kıyafetleri yanınıza almalısınız. Özellikle Kuzey Amerika ve İngiltere'de yerel halkın pek üşümediğini, bu nedenle evlerin ve yurtların ilk etapta size serin geleceğini anımsatarak sizi sıcak tutacak yünlü atlet, kazak, bot gibi kıyafetleri yanınıza almanızı öneririz. Daha detaylı bilgiyi eğitim danışmanlarınızdan temin edebilirsiniz.

Plaj Havlusu & Mayo:
Deniz kenarında bir şehre gitmeseniz bile denize kıyısı olan bir ülkeye gidiyorsanız, farklı şehirleri de gezeceğinizi düşünerek en azından mayonuzu yanınıza alabilirsiniz.

Yedek Çamaşır & Çorap:
Artık arkanızı toplayan, çamaşırlarınızı ruhunuz bile duymadan yıkayıp ütüleyip dolabınızda hazır eden anneniz yanınızda olamayacağına göre, en azından haftada bir laundry/çamaşırhaneye gidebileceğinizi düşünerek size yetecek kadar yedek çorap ve çamaşır almayı ihmal etmeyin.

İlk Yardım Kiti
Koruyucu Güneş Kremi:
Yaz veya kış, hangi dönemde eğitiminize başlarsanız başlayın, mutlaka koruyucu güneş kreminizi de yanınızda hazır edin.

Kullandığınnız İlaçlar:
Yurt dışına çıkarmanızın sorun olmayacağı basit ağrı kesici, mide ilacı, yanık kremi, yara bandı, grip ilacı, vitamin gibi ilaçlardan bir kutudan fazla olmamak kaydı ile yanınıza alabilirsiniz. Ancak reçeteli ilaçlar için mutlaka doktorunuza danışınız.

Sivrisinek İlacı:
Özellikle sıcak iklimdeki bir ülkeye gidiyorsanız, almayı unutmayınız!

Spor / Hobi
Fotoğraf Makinesi:
Yurt dışında kaldığınız sürece gezdiğiniz yerler, yeni arkadaşlarınız, okulunuz ve öğretmenleriniz ile çektireceğiniz fotoğraflar bu güzel deneyimi ölümsüzleştirmenizi sağlayacaktır. 

Ekstra Hafıza Kartı:
Gezip-gördüğünüz yerlerin, edindiğiniz arkadaşların tek bir hafıza kartına sığmayacağını ümit ederek, ekstra bir kart daha almanızı öneririz. Ancak laptopunuz da yanınızda olacaksa, sık sık hafıza kartınızı boşaltabileceğiniz için ekstra karta gerek duymayabilirsiniz.

Radyo, Ipod:
Siz de tüm gençler gibi müziksiz yaşayamayanlardansanız zaten MP3 çalarınız başköşedeki yerini çoktan almıştır.

Pil:
Fotoğraf makineniz için yanınızda şarjlı pil ve şarj aleti bulundurmanız sizi ciddi bir pil masrafından koruyacaktır.

Cep Telefonu/ Laptop Şarj Aletleri
Oradaki Yeni Arkadaşlarınıza, Yanında Kalacağınız Aileye Hediyeler:
İlk izlenim her zaman önemlidir. Hem arkadaşlarınızla hem de yanında kalacağınız aile ile güzel bir diyalog başlatabilmek ve Türk kültürünü bir şekilde tanıtabilmek için; Türk lokumu, Türk kahvesi ve bakır cezve, çini desenli kahve fincanı, nazar boncuklu süsler gibi basit ama ülkemizi tanıtacak bir hediye götürmeniz onları çok mutlu edecektir.


Türkiye'yi Tanıtan CD, Kartpostal ve Kitaplar:
Hem kültürümüzü tanıtmak hem de çoğu okulda düzenlenen kültür gecelerinde ülkenizi daha kolay tanıtabilmeniz adına, Kültür Bakanlığı'ndan ve kitapevlerinden temin edebileceğiniz tanıtım broşürleri çok işinize yarayacaktır.

Priz Adaptörü / Converter:
Laptop, cep telefonu, tıraş makinesi gibi elektrikli aletlerinizi yurt dışında kullanabilmeniz için voltaj düzenleyici adaptöre ihtiyacınız olacaktır. Farklı ülkelerde farklı voltaj uygulamaları olduğundan danışmanınızdan hangi adaptörü almanız gerektiğini öğreniniz.

Eğitiminiz için Defter - Kalem gibi temel araçlar

Eve Dönüşte Unutmamanız Gerekenler

Arkadaşlarınız ve Aileniz için Hediyeler

Eğitim aldığınız şehir ve ülkeye özgü ünlü sembolleri içeren buzdolabı magnetleri, anahtarlık, kupa, tişört ve benzeri hediyelik eşyalar en çok talep edilenler arasında olsa da. daha özel hediyeler de seçebilirsiniz.

Kurstaki Arkadaşlarınız, Hocalarınız ve Yanında Kaldığınız Aile ile Türkiye İletişim Bilgilerinizi Paylaşmak
Eğitiminizin size ne büyük katkılarından biri, o ülkenin dilini kültürünü tanımanın yanı sıra, sizin gibi eğitim almak için dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler ile tanışıp, farklı kültürleri de tanıma imkanı sunması olacaktır. Bu güzel dostlukları Türkiye'ye döndükten sonra da devam ettirebilmeniz için, irtibat numaralarınızı paylaşmayı unutmayın.

Kursa Katılım Belgeniz/Diplomanız/Sertifikanız
Eğitiminizi tamamlandığınızı gösteren sertifikanız veya diplomanız. Türkiye'ye döndüğünüz zaman Cv'inizi renklendirecek ve binlerce rakibinizin önüne geçmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle eğitiminiz bitmeden sertifika/diplomanızı almak için yapmanız gereken işlemleri tamamlayın ve ailenize bu diploma için evinizin başköşesinde bir yer açmalarını rica edin! Hatta hocalarınızdan referans almayı da ihmal etmeyin. Kaldığınız odayı temizleyip toplamayı ve bulduğunuz gibi bırakmayı da ihmal etmeyin.

Unutmayın ki, hem yurtta hem de aile yanı konaklamalarda kendi odanızın düzeninden siz sorumlusunuz, bu nedenle dönerken de gereken özeni gösterip, odanızı temiz bir şekilde bırakınız.

Son olarak evde bir şey unutup unutmadığınızı kontrol ederek, tüm eşyalarınızı bavula, tüm anılarınızı ve deneyimlerinizi de gönlünüze sığdırıp, evinize dönmeye hazır olun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...